Bæredygtighed – hvad er det?

En bæredygtig aktivitet er kendetegnet ved:

  • at aktiviteten kan fortsætte til evig tid uden at ødelægge noget
  • at man ikke løber tør for ressourcer

Rovdrift er ikke bæredygtigt – det siger sig selv.

Mennesket har fanget og spist fisk i årtusinder. Det har været en bæredygtig aktivitet.

Men nu er mennesket blevet for dygtigt og grådigt. Vi forgifter søer og have ved at dumpe affald.
Vi pløjer havbunden med bomtrawl og ødelægger havmiljøet. Vi fanger så mange fisk, at bestandene svinder ind. Man spærre laks inde i fjorde, fordrer dem med franskbrødskrummer og fylder dem med pinicillin, for at undgå de uundgåelige sygdomme, som opstår, når enorme mængder af fisk skal leve på meget lidt plads . Disse sygdomme spreder sig til de stadig mindre bestande af “frie fisk”. Det er ikke bæredygtig. Men det er godt for aktionærerne og begejstringen er enorm i Millionærklubben.

Mennesket har dyrket og spist korn i årtusinder. Det har været en bæredygtig aktivitet.

Men dygtigheden og grådigheden har taget overhånd. Der overgødes, så vi ødelægger vandmiljøet.
Landmanden, som er i lommen på bankerne, tåler ikke det mindste spild. Insekter og uønskede planter holdes væk med gifte. Insekterne dør og fugle som lever af insekter dør. Grundvandet ødelægges langsomt men sikkert. Cheminova, der har produceret sådanne gifte, har dumpet affald i naturen og der er ikke råd til at rydde op. Det ville gå alt for hårdt ud over aktionærerne. At Århus Universitet er/har været aktionær i Cheminova, er selvsagt dybt foruroligende. Jeg er i skrivende stund 63 år.

Mennesket har holdt husdyr og spist kød i årtusinder. Det har været en bæredygtig aktivitet.

Mennesker kan ikke spise græs, men det kan køer, får osv. Mennesket bryder sig heller ikke om at rode rundt i jorden efter orme osv, men det gør høns, grise osv. Nu er vi så mange mennesker på kloden at alle vore husdyr ikke længere kan få deres føde på naturlig vis. Derfor fælder vi skov overalt på kloden og dyrker dyrefoder. Regnskoven må væltes for at imødekomme efterspørgslen af soyaprotein.

Og hvorfor skal dyrene overhovedet ud markerne, når der alligevel ikke er føde nok der? Det er da bedre at opbevare dem i stalde og kæmpe bygninger, snart i flere etager.